slavenais kvinojas-tofu suši

Sākšu jau ar to, ka teikšu lielu PAAALDIES (!) Ditai Lasei (lv veģetāriešu guru, ja kāds nezina) par šo recepti. Esmu jau kādos tur forumos rakstījusi, ka pēc šī ēdiena baudīšanas visi ciemiņi (arī tie, kas iepriekš bijuši īsti anti-sušisti) pakrīt zem galda no priekiem un sajūsmas un es – kopā ar viņiem. Tāpēc – patiešām liels paldies. :)

Atļaušos recepti diezgan brutāli iekopēt no šejienes:
http://www.bioteka.lv/lv/2007/08/28/kvinojas-tofu-susi/
mans devums tātad būs daži komentāri/ieteikumi, slavas dziesmas un bildes.  Tātad 1 suši rullītim vajadzēs:

¼ gl. kvinojas
¼ gl. balzametiķa
1 tējk. kaltēta timiāna un/vai rīvēta svaiga ingvera
1 ēdk. sojas mērces vai šķipsniņa sāls
1 ēdk. sīkos salmiņos sagriezta tofu
¼ avokado
nori loksne (sapresētas jūraszāles, nopērkamas lielveikalos)

Novāriet sālsūdenī kvinoju.
Sajauciet etiķi, garšvielas, sojas mērci, ieberiet marinādē tofu.
Kad kvinoja gatava, iejauciet tajā ēdamkaroti marinādes, ļaujiet atdzist. Tofu izņemiet no marinādes. Avokado sagrieziet salmiņos.


Lieciet nori loksni ar spīdīgo pusi uz leju. 2/3 loksnes noklājiet ar kvinoju, viegli piespiediet, vidū ar pirkstu izveidojiet iedobīti – tādu kā grāvīti. Lieciet tajā tofu un avokado.

Samitriniet ar ūdeni brīvo nori lapas maliņu, lai tā pieliptu un rullītis neattītos; no otras malas sākot, cieši satiniet suši rullītī.

Ar ļoti asu nazi sagrieziet 8 gabaliņos.

Zemsvītras piezīme:

  • izmantojām sarkano kvinoju, neesmu parasto pat veikalos redzējusi īsti (bet labi vien ir, jo šī izskatās krāšņāk tomēr).
  • ar kvinoju daudz vieglāk galā tikt nekā ar rīsiem (nav miljons likumu katrai rokas kustībai) – sekojiet tik paciņas priekšrakstiem par vārīšanu un izdosies perrrfekti.
  • tofu marinādi pavisam noteikti var gatavot mazākā daudzumā. Un marināde samērā ilgi uzglabājama ledusskapī, ja nu kas.
  • iesaku tomēr pirms gatavošanas patusēties jūtūbē un paskatīt kā klāj, rullē un griež tofu. būs drošāka roka :)

Nekādi suši meistari neesam, tāpēc domāju, ka izdosies un garšos visiem (nesakiet japāņiem, bet man šādi garšo daudz, daudz labāk nekā īstais, rīsu suši) (tsc!).
Labu!

    • natt
    • 15 novembrī, 2010

    Yeah: let me be the first to comment! Atradu tomēr pati (ar norādījumu) info par to strange paskata galveno suši sastāvdaļu – kvinoja! :D

    “Kvinoja, līdzīgi kā amarants un savvaļas rīsi, no botānikas viedokļa nav īstā labība, bet gan lapu dārzenis ar ēdamām sēklām.
    Seno acteku un inku kultūrās šīm sēklām bija milzīga nozīme – tās tika dēvētas par „visu labību māti”, un kopā ar kartupeļiem un kukurūzu bija galvenais uzturā lietotais produkts. Bagāta ar olbaltumvielām (12 – 18%, līdzvērtīgi pākšaugiem) un neaizstājamajām aminoskābēm, dzelzi, magniju, fosforu, šķiedrvielām. Nesatur glutēnu.
    Kvinojas gatavošanai var izmantot tās pašas receptes, ko rīsiem. No tās mēdz gatavot arī miltus, pārslas, „uzpūstos” graudiņus, ko pievieno brokastu maisījumiem.”
    Izklausās gada kārdinoši, bet mūsmājās (par lielu nepatiku vegāniem) šovakar tomēr būs atkal lasis ar štovētajiem kāpstiem,hhh :D

    • nu redz, lielisks piemērs Smārta teiktajam, ka komenti nereti ir noderīgāki par pašu postu :D

      kvinoja rocks un natt arī :)

  1. No trackbacks yet.

Komentēt