pīrādziņu mīkla no delfu apcirkņiem
Tas nu reiz ir oficiāli – mēs mākam cept pīrāgus! Un viss pateicoties delfu forumā uzietai receptei un Smārta precizitātei un pacietībai. Viņš bij mīklas jaucējs un mīcītājs, es vairāk sitos ar novērošanu un pildījumu gudrošanu un taisīšanu.
Ūberlabā, detalizētā un precīzi ievērojamā pīrāgu mīklas recepte rodama šeit.
Tomēr, tomēr, kā mēs labi zinām, visas saites kādreiz var palikt nederīgas, ja to galā vairs nekas nekarājas. Tad nu drošības pēc postēju kopējumu. Nelaboju neko, lai skan īstās autores vārdi no sākuma do golam. :) Jā, un man žēl, ka nekur nav rodama refrence uz pīrādziņmeistaru. Tad nu dēvēšu viņu par pīrādziņu karalieni. Tātad – liels paldies Pīrādziņu Karalienei par recepti!
Rauga mīkla mammas gaumē
1 l piena, 50g (½ pac.) rauga, 500g margarīna, nepilni 2 kg (~1600g) miltu, 10g (~1 tējk. ar mazu kaudzīti) sāls, 1+½ ēdk. ar mazu kaudzīti cukura, 4 ēdk.eļļas
Atdzīvina raugu: Raugu liek biezā māla bļodiņā un saberž kopā ar ½ tējk.cukura, 1 ēdk.silta ūdens un 1 tējk.miltiem, visu labi sakuļ un noliek siltā vietā (uz cepeškrāsns pie 50°C) uz 5-10 min. Laiku pa laikam apmaisa. Raugs ir gatavs lietošanai, kad tas putains un sacēlies.
Sagatavo margarīnu: Margarīnu sagriež gabaliņos mazā, emaljētā bļodiņā un bļodiņu ieliek cepeškrāsnī pie 50°C. Tur, līdz tas pusizkusis.
Pagatavo mīklu: Dziļā metāla bļodā ieber sāli un 1 ēdk.cukura, ielej pienu un uz plīts sasilda mazliet siltāku kā remdens (pirksts viegli deg), samaisa, lai izkūst sāls un cukurs. Tad, ar roku jaucot, sijā miltus (~700g), līdz iegūst mīklu, nedaudz biezāku kā sk.krējums. Pēc tam iemaisa atdzīvināto raugu, labi izklapē (lai nebūtu kunkuļu) un [apsegtu] raudzē siltā vietā (cepeškrāsnī pie 40-50°C), līdz mīkla apjomā dubultojusies (~20 min.). Tad pieliek sagatavoto margarīnu, ½ ēdk.cukura un ber miltus – mīca un ber, mīca un ber, līdz mīkla sāk runāt un lec nost no rokām. Izmīca un pašās beigās divos paņēmienos iemīca eļļu. Tad nolīdzina, viegli apmilto un [apsegtu] raudzē siltā vietā (cepeškrāsnī pie 40-50°C), līdz bļoda pilna un, ar pirkstu iespiežot mīklā bedrīti, tā izlīdzinās ļoti lēnām (~40 min.).
Pīrāgiem ņem piku mīklas, veido no tās desiņu, dala gabaliņos, katru izspaida, uzliek pildījumu (~1 tējk.) un rūpīgi aizšuj, veidojot mazus, īkšķa garuma un resnuma pīrādziņus. Liek uz plāts, uzraudzē (~10 min.) uz strādājošas krāsns, pirms pašas cepšanas apsmērē ar sakultu olu (vai tikai dzeltenumu) un cep ~15-20 min. pie 250°C. Gatavus ar lāpstiņu liek uz paplāts, lai atdziest. Pilnīgi atdzisušus stāvus kārto katlā un vāku virsū. Ļoti labi garšo arī pēc t.s. atsildīšanas – pēc dažām dienām saliekot uz plāts un ~5 min. izkarsējot krāsnī. Pīrādziņi ir ļoti mazi, mīksti un pufīgi. No dotā mīklas daudzuma iznāk ~300 pīrādziņu (es gan parasti tik daudz necepu – cepu kādus 150-190, no pārējās mīklas cepu plātsmaizi).Piezīmes.
•Mīklai pievieno eļļu, lai, taisot pīrāgus, tie neliptu pie galda, mīklu varētu apstrādāt bez miltiem. Eļļu vienmēr pievieno pašās beigās. Lieto tikai eļļu, kas paredzēta cepšanai, ne salātu eļļu (piem., Riso) – cita eļļa mīklu padara ķepīgu. Starp citu – nav tiesa, ka bez eļļas taisīta rauga mīkla jau otrā dienā kļūst cieta – eļļu pie šīs mīklas sāka likt tikai mana mamma, un arī tikai pēdējos gados, vecmāmiņa visu mūžu cepa bez eļļas, un gan plātsmaizes, gan pīrādziņi, gan baltmaize nākamajā dienā nebūt nekļuva cieti.•Lieto tikai margarīnu ar augstu tauku saturu (no folijotajām paciņām), kas speciāli paredzēts cepšanai (piem., Husqarna, Bords Eve u.c.), nevis tos margarīnus, kas paredzēti smērēšanai uz maizes.
•Ja gribi, lai pīrādziņi būtu smukāki, mīklu var iekrāsot: ½ tējkarotes kurkumas aplej ar 1 ēdk.karsta piena, izmaisa un caur sietiņu pievieno mīklai pēc vajadzības. Vienkāršāk, ja kurkumu pieber ieraugam pašā sākumā. Es gan pati mīklu nekad nekrāsoju – šitas ir mammas paradums. Bet, ja gribi krāsot, domāju, itin labi var lietot parasto pārtikas krāsvielu.
Zemstrīpas piezīme:
Mēs gatavojām pīrādziņus ar sojas/sīpolu/garšaugu pildījumu, visu apceptu un nobrūninātu.
Mīklas bija daaaaaudz, tāpēc nākamajā dienā sākām spēlēt konditorejās un atminējāmies skolas kafejinīcā ēstās bulkas un bulciņas. Tad nu uztapa:
(sojas) cīsiņi mīklā – izrullē mīklu, izgriež trijstūrīti, pie malas liek cīsiņu un rullē tik uz augšu, līdz sanāk smuks veltnītis. jācenšas, lai trijstūrītis nav liels, lai jūt kko citu bez mīklas arī.
saldie rullīši – uz izveltnētas mīklas smērēju pāri palikušo trifeļu pildījumu, rullēju ciet un iegūto mazo ruletīti griezu plānās šķēlēs
sāļie rullīši: piestā sagrūdu grauzdētus indijas riekstus, jūras sāli, melnos piparus, olīveļļu, ķiplokus un kaltētus tomātus. Iegūto masu smērē uz izveltnētas mīklas, rullē ciet, griež ripās. Nākamreiz kaut ko līdzīgu liksim pīrādziņos,garšo daudz labāk nekā sojas graudiņu pildījums pavisam noteikti. Un vispār šis bija mūsu favorītākais cepums no visiem. ļoti, ļoti labs.
banāni mīklā – rullē trijstūrīša mīklas gabaliņos tāpat kā cīsiņu mīklā, tikai cīsiņa vietā likām banāna strēmeli un piciņu trifeļu pildījuma un rullē smuki ciet. ļoti garšīgi, skolā mums bija tādas banānu-marcipāna bulkas. ak!
Recepti izmantojām veganizētu – ar sojas pienu un veg. margarīnu. un bez olas apsmērēšanai, tad nu nesanāca tik spīdīgi mūsu pīrādziņi.
ū. un Stokmanā bija vairāki vegāniem piemēroti margarīni cepšanai paredzēti. ja nu kas.
Jā, un pīrādziņi patiešām nekalst arī otrā dienā un pat trešā ne. Tad arī kaltēšana beidzās, jo atnāca ciemiņi un parādīja mums burvju triku ar pīrādziņu aizburšanu. joprojām nevaram atburt atpakaļ. :D
Vienvārdsakot, patiešām iesaku pamēģināt.
Tad nu, pīrādziņus reklamējot un jaunus virtuves stāstus gudrojot, vēlu visiem kārtīgi izšķirstīt savus iekšīgos atmiņu albumus un sākt brīvēt vietu jaunam gadam un jauniem piedzīvojumiem. Laimīgu!
No trackbacks yet.